Vooruitblik Drupal 8

Drupal 8 logo

Drupal 8 is op het moment van schrijven (juni 2014) nog volop in ontwikkeling. De release datum laat nog op zich wachten en er worden nog steeds (grote) veranderingen aangebracht. In dit artikel een overzicht wat er verwacht mag worden van Drupal 8, in andere artikelen zal er dieper worden ingegaan op specifieke onderdelen.

Look and feel

Hoe wel Drupal onder de motorkap bijna geheel op de schop is genomen, zal de interface en haar grijstinten nog steeds herkenbaar zijn. Ook de standaardthema's zullen nog aanwezig zijn. De installatie procedure heeft wel een ander uiterlijk gekregen. Verder valt op dat er gebruik gemaakt wordt van diverse iconen voor de menu items.

Drupal 8 Installer

Directory structuur

De mappenstructuur binnen Drupal 8 is flink op de schop genomen. Zo zijn alle core bestanden, modules en thema's verplaatst naar een submap genaamd "core". Uiteraard bevinden zich in de hoofdmap nog steeds een aantal bestanden, maar een flink aantal minder dan bij vorige versies.

Taal

Meertaligheid is altijd lastig geweest in Drupal, in Drupal 8 is meertaligheid geheel nieuw uitgedacht en is het geheel verwoven in de core van Drupal. Bij de installatie van Drupal 8 moet er een taal gekozen worden. Op de website van Drupal 8 Multilingual Iniative is een schat aan informatie over dit onderwerp te vinden.

Symfony 2

Op development gebied is er een behoorlijk ingrijpende verandering in Drupal 8. Drupal heeft verschillende componenten van het populaire Open Source framework Symfony 2 geadopteerd. Hierdoor zal Drupal 8 grotendeels Object Oriented worden, daarnaast kan het potentieel ook developers aantrekken vanuit de Symfony wereld.

Configuratie management

Het beheren van verschillende configuraties zal standaard zijn in Drupal 8, hierdoor moet het zeer eenvoudig worden om op de productie site een nieuwe configuratie in te kunnen laden, welke bijvoorbeeld op een staging omgeving is opgezet. Hierdoor zal het deployment proces vereenvoudigen en verbeteren.

HTML 5 en Responsive out of the box

Alle HTML die Drupal 8 nu genereerd zal HTML5 zijn, ook wordt Internet Explorer 8 niet meer ondersteund. De layout manager stelt de beheerder in staat om standaard de site al standaard responsive te laten zijn. Ook het Seven thema (admin thema) is responsive.

Views

De meest gebruikte contrib module in voorgaande versies van Drupal, Views, is vanaf nu een core module. Dit biedt een aantal grote voordelen; De beheerschermen, overzichten en lijsten zijn nu op basis van Views en kunnen dus (out of the box) aangepast worden.

WYSIWYG

Standaard zal er voor het eerst een wysiwyg editor worden meegeleverd. Heel lang was de tendens dat dit een uitbreiding zou moeten zijn, echter in Drupal 8 zal standaard CKeditor worden geinstalleerd.

Nog even geduld

Dit zijn wat mij betreft de highlights van de veranderingen van Drupal 8, uiteraard zijn er nog veel meer veranderingen doorgevoerd of worden nog doorgevoerd. Ikzelf ben erg enthousiast over de ontwikkeling en denk echt dat Drupal 8 een grote stap vooruit is.