Module Spotlight: Honeypot

Spam zal altijd een probleem blijven in het online landschap. Robots die proberen een link te plaatsen in een reactieveld, zogenaamde gebruikers die hopen dat ze ergens inhoud kunnen publiceren enz enz. Nu zijn er veel verschillende modules die spam proberen tegen te gaan, in dit artikel licht ik de module Honeypot uit.

Robot versturen spam door formulieren op te pakken, vervolgens de velden die aanwezig zijn te vullen en proberen te verzenden. Indien het lukt dan gaat deze op de lijst met succesvolle spambare sites en zal deze site regelmatig gespammed worden.

De methode die Honeypot gebruikt is eigenlijk vrij simpel. Door een veld aan het getoonde formulier toe te voegen, welke voor de gebruiker niet zichtbaar is, maar voor een robot wel, zal een inzending die dat veld meestuurt altijd een spam inzending zijn en wordt hier vervolgens dus niks mee gedaan.

Honeypot valt bezoekers dus niet lastig met een afbeelding die slecht leesbaar is, de bezoeker zelf zal hier niks van merken, tenzij het een bot is. Wat mij betreft is het inzetten van de Honeypot module een eerste stap, totdat het niet meer volstaat en er alternatieven nodig zijn.