Een introductie van verschillende Drupal bijeenkomsten

Vaak wordt mij gevraagd, hoe het nou eigenlijk zit met verschillende bijeenkomsten binnen de Drupal wereld. Vaak worden deze vragen gesteld door mensen die niet of zijdelings Drupal wereld zitten. Na verloop van tijd dan weet je precies welke evenementen er zijn in Nederland, Europa en de rest van de wereld gehouden worden. Ben je nog niet zo lang actief in de Drupal wereld dan kan het een groot bos zijn van Drupal Cons, Drupal Camps, Drupal Jams en andere Drupal meetups. In deze blogpost een korte introductie van de verschillende evenementen die er zijn.

DrupalCon

Om gelijk maar af te trappen met het grootste evenement, DrupalCon. DrupalCon is de grootste conferentie die gehouden wordt binnen de Drupal wereld. 2 keer per jaar is er een DrupalCon. Over het algemeen wordt in het begin van het jaar DrupalCon Noord Amerika gehouden en in het najaar DrupalCon Europa.

Zo'n 1500 tot 3000 bezoekers zijn er op een DrupalCon te vinden. De doelgroep van een DrupalCon is dan ook heel breed. Er zijn verschillende tracks (categorie├źn) waarin sessies worden gehouden. Van projectmanagement tot development, van frontend development tot business. Conference tickets kosten rond de 400 euro.

De sessies worden meestal gehouden verspreid over 3 dagen. Ook worden er trainingen aangeboden, codesprints gehouden en verschillende BoF (Birds of Feather) sessies gehouden.

Mijn eerste DrupalCon was in Londen (2010), een geweldige ervaring. Een hele grote groep, die een gezamenlijke interesse hebben. Veel nieuwe mensen ontmoet, interessante sessies bijgewoond en een gezellige tijd gehad.

Dit jaar is Nederland voor de tweede keer sinds dat er DrupalCons georganiseerd worden, gastheer. Amsterdam mag zich eind september opwachten voor zo'n 2500 Drupalista's.

DrupalCamps

Over de hele wereld worden er verschillende DrupalCamps gehouden, meestal zijn deze kleinschalig (tussen de 50 en 300 bezoekers), maar richten zich dan ook op een bepaalde groep gebruikers, zoals Drupal Developer Days of Frontend United.

Mijn eerste camp was Drupal Developer Days in Barcalona en dit jaar in Szeged (Hongarije). Een meerdaags evenement gericht op developers. De sessies richten zich dan ook op developers en er zijn (logischerwijs) veel developers die aan het codesprinten zijn. De nerdfactor ligt hier hoger dan bij een DrupalCon of DrupalJam.

Tickets voor DrupalCamps zijn rond de 30 euro.

DrupalJam

DrupalJam is het grootste 1 daagse Nederlandstalige evenement. Meerdere tracks, verschillende sessies en niet per se Drupal gerelateerd. Voor de Drupalista die al wat langer meelopen is het meestal een feest der herkenning, maar ook meestal veel nieuwe gezichten. In bijna alle keren dat ik aanwezig ben geweest is het een mooi locatie met meestal leuke sessies. Dit jaar wordt de DrupalJam op 2 mei in Maarssen gehouden. Tickets ook hier rond de 30 euro.

Meetings

Naast de echt georganiseerde bijeenkomsten worden er ook diverse meetings georganiseerd, zo is er eens per 2 maanden de Drupal TechTalk, waar zo'n 30-50 bezoekers op een wisselende locatie, 2 verschillende presentaties bij wonen. Ook de maandelijkse [DrupalCafe[(http://www.meetup.com/drupalnetherlands/) is een laagdrempelige meeting die georganiseerd wordt. Beide zijn vrij (van kosten) toegankelijk.

Er zijn dus verschillende soorten Drupal bijeenkomsten. Ben je nieuw in Drupal land en wil je veel kennis op doen, dan is DrupalCon een uitstekende optie. Wil je eens kennismaken met verschillende Drupalistas, dan is DrupalJam of een andere DrupalCamp een goede optie.

Drupical

Drupical waarop je gemakkelijk kunt zien waar en wanneer er Drupal evenementen zijn.